Eerste donatie voor project Two Billion Eyes is ontvangen.

30 november 2019

Na de presentatie van het project Two Billion Eyes van Bijan Azami is de eerste donatie van Euro 1.000,00 ontvangen. We danken de gulle gever van harte en vertrouwen erop dat we in de komende tijd verder kunnen bouwen aan de uitwerking van dit mooie project. De Gambianen zeggen dan: ABARAKA …… dank je wel !

Het was weer een uitstekend bezoek in november 2019.

15 november 2019

Van 2 t/m 11 november is er weer een groep in Somita geweest. Tijdens het bezoek waren er veel afspraken met collega stichtingen. Als eerste kregen we Bijan Azami van Two Billion Eyes op bezoek en hij reisde samen met Simon Riezebos en Marleen Kuhne van Stichting Bonfari. Onder “projecten” leest u veel meer over de stichting van Bijan. Simon en Marleen kwamen kijken hoe wij in Somita met elkaar omgaan en projecten organiseren. Vooral ons Mimi Moto project kreeg veel aandacht.

   

Simon en Marleen van Bonfari                                   Bijan Azami, Two Billion Eyes

In de dagen erna gingen we o.a. op bezoek bij Gibbeh Bah van onze “voorbeeld” Beefarm en bezochten we de compound van Barbara Somers waarover u meer leest onder “Samenwerking met Stichting Tumani Tenda”. Een bezoek aan de head master van de secundary school Mr. Koyo Kandeh mocht uiteraard niet ontbreken tijdens dit bezoek. Hij is in afwachting van de bouw van zijn nieuwe school waarna de huidige lokalen beschikbaar komen voor Mr. Camara. En ook Mr. Camara (headmaster van de nursery, lower- and upper basic school) werd natuurlijk bezocht. Ze hebben beide een groot tekort aan klaslokalen. 

       

Gibbeh Bah                         Barbara Somers                    Koyo Kandeh

Een deel van de groep ging naar Biam, op bezoek bij de Ding-Ding Federation en het andere deel ontving een groep studenten die bij Barbara te gast waren in het kader van hun opleiding. Ook Wilde Ganzen kwam langs en zij wilden graag enkele projecten bekijken, met ons van gedachten wisselen over de gang van zaken in Somita en praten met Omar. Uiteraard werd ook Tumani Tenda enkele keren bezocht. (zie ook onder “wie we zijn”, samenwerking met Tumani Tenda Development Fund. 

Het team van Wilde Ganzen, van links naar rechts Sandra van der Berg (project officer), Ilonka Deijkers (fundraiser) en Ylva Dantuma ( relatiemanager projectpartners) De Dawda Stichting Gambia heeft projecten met hen gedaan en zal ook in de toekomst zeker blijven samenwerken met deze organisatie. 

Bijenproject draait op volle toeren.

Vrijdag 25 oktober 2019

Onze vrienden in Somita zijn druk bezig met hun cursus en de vervaardiging van de materialen die nodig zijn voor hun “beefarm”. Mannen en vrouwen worden betrokken bij dit nieuwe project. We houden u op de hoogte op de speciale pagina op deze website. Onder “projecten” treft u de speciale pagina aan m.b.t. dit project.

           

Bijeenkomst VSG was weer verhelderend.

Zaterdag 5 oktober 2019

Op zaterdag 5 oktober werd in Schaarsbergen weer de jaarlijkse bijeenkomst gehouden van de VSG (Verenigde Stichtingen Gambia). Deze dag is een platform voor de verschillende vrijwilligersorganisaties die in Gambia werkaam zijn. Aanwezig waren ook de ambassadeur voor o.a. Nederland, Mrs. Teneng Mba Jaiteh, vertegenwoordigers van Wilde Ganzen en een onderzoeker van de Radboud Universiteit (Sara Kinsbergen). In de ochtend kwamen een aantal VSG leden aan het woord en werd in verschillende sectorgerichte groepen gediscussieert. Na de lunch spraken de ambassadeur,  was er een presentatie door Sara Kinsbergen van de Radboud Universiteit en waren er 3 workshops waaraan we hebben deelgenomen. Omdat we met 4 personen aanwezig waren hebben we veel gezien en gehoord.  Het was een leerzame dag waarbij er veel vragen kwamen voor onze stichting m.b.t. onze manier van werken.

Sara Kinsbergen van de Radboud Universiteit

Ambassadeur Gambia Mrs.Teneng Mba Jaiteh

Bijenproject is van start gegaan.

3 september 2019

Het bijenproject is eindelijk van start gegaan. De eerste fase zal bestaan uit de selectie van de juiste personen die het project moeten gaan dragen. Zij worden opgeleid door BeeCause Gambia en worden getraind met de materialen, kleding en t.z.t. de bijen. Dit proces zal een aantal maanden gaan duren  en zal echt bijdragen aan de verbetering van mileu, gezondheid en voedseloptimalisering. Het bestuur zal binnenkort weer een bezoek brengen aan ons dorp en we zullen u daarna weer uitgebreid informeren. Kijkt u ook eens onder “projecten”.

   

Er is weer een prachtig project op komst.

Donderdag 6 augustus 2019

Op dit moment wordt er druk gewerkt aan de voorbereiding van een nieuw project voor onze vrienden in Gambia. In de oude tuin waar zo’n 200 vrouwen van het dorp hun groenten verbouwen zal er veel veranderen. Op dit moment zijn er 3 levensgevaarlijke open putten en deze zullen worden vervangen door een op solar aangedreven watersysteem. Daarnaast zullen er imkers worden opgeleid en zij zullen de nieuwe bijenfarm gaan onderhouden in een gedeelte van deze tuin. Opleiding, inrichting, aankoop van bijenvolken en materialen gaan via onze partner “BeeCause”, een organisatie die ook goede contacten onderhoud met de overheid in Gambia. Zij zullen het geheel ook begeleiden in de eerste jaren. Op hun website kunt u meer lezen over deze organisatie. Tot slot zal onze aannemer Omar de hele tuin voorzien van een stevige omheining.

Het gehele project zal Euro 24.000,00 gaan kosten. Een heel groot deel zal worden gefinancierd door onze stichting en er zal ook een microkrediet worden verstrekt door onze stichting aan de VDC (Village Development Committee). Het krediet zal worden afgelost uit de opbrengst van o.a. bijenwas en honingprodukten. Ook zal de bestuiving zorgen voor een frequentere en betere opbrengst van  de tuin waardoor ook weer extra middelen worden gegenereerd. De vrouwen kunnen ook betere zaden kopen voor hun tuin doordat er extra financiele middelen zijn.

Er worden gesprekken  met nieuwe partners gevoerd om te bezien of zij dit prachtige ECO project mee willen financieren. We houden u op de hoogte !

 

Schoolmeubilair krijgt opknapbeurt dank zij hele mooie gift.

Donderdag 18 juli 2019

Begin januari 2019 overleed buurman Theo op 83 jarige leeftijd. Theo was de buurman van onze voorzitter Eric en zijn echtgenote Mariette. Theo en zijn echtgenote Willemien hebben hun hele leven in het teken gesteld van ” zorg voor kinderen “. Het was de wens van Theo om bij de crematie in plaats van bloemen een donatie voor de kinderen van ons dorp in Somita te mogen ontvangen. Deze donatie maakt het mogelijk om het versleten of kapotte meubilair van de school te herstellen of vervangen. Namens ons bestuur en de bewoners van ons dorp heel hartelijk dank voor deze mooie geste.

   

Lading medicijnen aangekomen in Somita.

Donderdag 4 juli 2019

Vandaag is eindelijk een bestelling medicijnen vanuit Nederland aangekomen in Somita. Het heeft lang geduurd voor deze door ons bestelde medijnen de plaats van bestemming hebben bereikt. De “nurse” van de clinic is zeer blij met deze ruime aanvulling, Omar, alweer bedankt voor je fantastische ondersteuning !

   

Eerste lading pindadoppen t.b.v. Pellet Press arriveert in Somita.

Zondag 16 juni 2019

De eerste lading pindadoppen, een overschot van de olieproduktie, is gearriveerd in Somita. Het bedrijf van Omar heeft deze eerste lading gelost op een plek bij de schuur waarin de nieuwe Pellet Press staat opgesteld. Lees meer over de Pellet Press en pindadoppen onder “speciale projecten”.

Mimi Moto Cookstoves zijn gearriveerd in Somita.

Woensdag 12 juni 2019

Eindelijk is de partij van 120 cookstoves gearriveerd in Somita. Door de geweldige medewerking van Sunkury Badjie, parlementslid in Gambia, kon de partij vrij van invoerrechten worden vervoerd naar Somita. Hierdoor kan de aanschafprijs zo laagmogelijk worden gehouden. Na aankomst is men direct begonnen met het in elkaar zetten van de units. Daarna volgt de distributie naar de eerste gebruikers. Ook de Pellet Press is gearriveerd en er is inmiddels een voorraad pindadoppen opgebouwd in ons dorp. Dus ……. koken maar !