Aktie Corona Voedselsupport groot succes !!!

De aktie van Wilde Ganzen en Dawda Stichting Gambia is een groot succes ! In korte tijd werd er door zakelijke- en particuliere begunstigers een bedrag van Euro 6.572,00 bij elkaar gebracht en dit werd verdubbeld door een bijdrage van Wilde Ganzen. Het bedrag is door Wilde Ganzen naar de VDC (Village Development Committee) overgeboekt en daarnaast heeft onze stichting een micro-krediet verstrekt van Euro 20.250,00. Het totale bedrag zal worden gebruikt voor de aanschaf van rijst, kookolie, kuikens, kippenvoer en medicijnen voor de kippen, zaden voor de tuin etc. Door de Corona maatregelen kan men niet werken, reizen en zijn er beperkende maatregelen. Het is daarom moeilijk voor de inwoners van Somita om in hun dagelijkse voeding te voorzien. Vooral ook omdat de prijzen direct na de uitbraak snel stegen. Inmiddels zijn er al voorraden in het dorp gearriveerd en in een gebouw naast het politiebureau van Somita worden ze opgeslagen. Het VDC ziet toe op een eerlijke verstrekking aan haar inwoners.

UITERAARD ZIJN UW DONATIES  NOG VAN HARTE WELKOM ….. ER MOET NOG VEEL GEBEUREN. 

Hieronder enige foto’s van de aanvoer van rijst en kookolie. (onder “nieuws” > “filmpjes” de aankoop van de kookolie)

Jaarverslag 2019 staat op de website.

Maandag 23 maart 2020

Het jaarverslag 2019 staat op de website. Het was een bijzonder goed jaar voor onze stichting waarin we veel hebben gerealiseerd. Bijzondere dank dit jaar voor de Gebr. van den Boschstichting in Cuijk en een grote sponsor die anoniem wenst te blijven.

Ook Gambia getroffen door coronavirus.

Woensdag 18 maart 2020

Het onderstaande bericht komt uit The Jakarta Post van vandaag.

The Gambia has recorded its first case of coronavirus, the country’s health minister said on Tuesday, after the government also announced measures to contain its spread. 

In a televised statement, Health Minister Ahmadou Lamin Samateh said officials in the tiny West African state had confirmed an infection in a young woman who had recently travelled from the United Kingdom.

She went into self-isolation after feeling feverish, before being confirmed as a positive case.

“All passengers who came in the same flight or in contact with the confirmed case will be traced and undergo isolation,” the minister said. 

Samateh’s announcement came straight on the heels of a televised statement from President Adama Barrow, who announced anti-virus measures on Tuesday before The Gambia had a single confirmed case.

The president announced a ban on public gatherings and the closure of schools for three weeks from Wednesday. 

Travellers from affected countries will also be isolated for two weeks, the president said.  

Bezoek aan Gambia uitgesteld door corona.

Maandag 16 maart 2020

Het bezoek van onze stichting aan Gambia dat stond gepland voor de 25e maart gaat zoals u zult begrijpen niet door. Door de coronacrisis zijn alle vluchten geannuleerd en is reizen eigenlijk niet meer mogelijk. Hierdoor komt er helaas ook vertraging in de uitwerking en realisatie van onze projecten. Er stond veel op de agenda om te bespreken maar helaas moeten we de reis verplaatsen naar later in dit jaar. We zullen u uiteraard op de hoogte blijven houden en we staan regelmatig in contact met onze Omar in Somita.

Watervoorziening van de vrouwentuin is gereed.

Zaterdag 1 februari 2020

De watervoorziening voor de vrouwentuin is door het bedrijf van Omar gerealiseerd voordat hij naar Nederland kwam. De vrouwen van Somita kunnen nu hun stukjes grond gaan inzaaien. Ook de eerste bijenvolken zijn gevangen en overgebracht naar hun definitieve korven. De eerste honingproductie wordt verwacht rond september van dit jaar. Het gehele project omvatte:

Aanleg van de watervoorziening (het slaan van een put, plaatsing van een zware pomp, plaatsing van solarpanels en een converter, aanleg van een buizensysteem met kranen, realiseren en pleisteren van ronde waterbakken). Een filmpje “hierover treft u aan onder “nieuws en dan filmpjes”op de homepage.

Aanleg van een omheining rond de tuin.

Opleiding en realiseren van een bijenfarm in de vrouwentuin van Somita. Zie hiervoor “speciale projecten” op de homepage.

Dit project werd op een fantastische manier gesteund door de een geweldige anonieme sponsor. Zij hebben een aanzienlijk bedrag ter beschikking gesteld voor de ontwikkeling van deze tuin die voorziet in een gezonde voedselvoorziening voor het gehele dorp. Onze hartelijke dank gaat dan ook naar hen uit.

Omar Sanyang komt naar Nederland.

Vrijdag 24 januari 2020

Het is eindelijk rond, onze vriend en ondernemer Omar Sanyang komt naar Nederland. Zijn visum is uiteindelijk afgegeven, een proces waar onze voorzitter steeds meer grijze haren van kreeg. Omar is van 28 januari t/m 11 februari in Nederland en zal heel veel bedrijven, instanties en personen bezoeken. Ook komt er een reunie van Gambiagangers die in de afgelopen jaren mee zijn geweest naar Somita. In de komende tijd zullen we u uiteraard op de hoogte houden. We wensen Omar heel veel plezier in ons mooie Nederland.

Eerste donatie voor project Two Billion Eyes is ontvangen.

30 november 2019

Na de presentatie van het project Two Billion Eyes van Bijan Azami is de eerste donatie van Euro 1.000,00 ontvangen. We danken de gulle gever van harte en vertrouwen erop dat we in de komende tijd verder kunnen bouwen aan de uitwerking van dit mooie project. De Gambianen zeggen dan: ABARAKA …… dank je wel !

Het was weer een uitstekend bezoek in november 2019.

15 november 2019

Van 2 t/m 11 november is er weer een groep in Somita geweest. Tijdens het bezoek waren er veel afspraken met collega stichtingen. Als eerste kregen we Bijan Azami van Two Billion Eyes op bezoek en hij reisde samen met Simon Riezebos en Marleen Kuhne van Stichting Bonfari. Onder “projecten” leest u veel meer over de stichting van Bijan. Simon en Marleen kwamen kijken hoe wij in Somita met elkaar omgaan en projecten organiseren. Vooral ons Mimi Moto project kreeg veel aandacht.

   

Simon en Marleen van Bonfari                                   Bijan Azami, Two Billion Eyes

In de dagen erna gingen we o.a. op bezoek bij Gibbeh Bah van onze “voorbeeld” Beefarm en bezochten we de compound van Barbara Somers waarover u meer leest onder “Samenwerking met Stichting Tumani Tenda”. Een bezoek aan de head master van de secundary school Mr. Koyo Kandeh mocht uiteraard niet ontbreken tijdens dit bezoek. Hij is in afwachting van de bouw van zijn nieuwe school waarna de huidige lokalen beschikbaar komen voor Mr. Camara. En ook Mr. Camara (headmaster van de nursery, lower- and upper basic school) werd natuurlijk bezocht. Ze hebben beide een groot tekort aan klaslokalen. 

       

Gibbeh Bah                         Barbara Somers                    Koyo Kandeh

Een deel van de groep ging naar Biam, op bezoek bij de Ding-Ding Federation en het andere deel ontving een groep studenten die bij Barbara te gast waren in het kader van hun opleiding. Ook Wilde Ganzen kwam langs en zij wilden graag enkele projecten bekijken, met ons van gedachten wisselen over de gang van zaken in Somita en praten met Omar. Uiteraard werd ook Tumani Tenda enkele keren bezocht. (zie ook onder “wie we zijn”, samenwerking met Tumani Tenda Development Fund. 

Het team van Wilde Ganzen, van links naar rechts Sandra van der Berg (project officer), Ilonka Deijkers (fundraiser) en Ylva Dantuma ( relatiemanager projectpartners) De Dawda Stichting Gambia heeft projecten met hen gedaan en zal ook in de toekomst zeker blijven samenwerken met deze organisatie. 

Bijenproject draait op volle toeren.

Vrijdag 25 oktober 2019

Onze vrienden in Somita zijn druk bezig met hun cursus en de vervaardiging van de materialen die nodig zijn voor hun “beefarm”. Mannen en vrouwen worden betrokken bij dit nieuwe project. We houden u op de hoogte op de speciale pagina op deze website. Onder “projecten” treft u de speciale pagina aan m.b.t. dit project.

           

Bijeenkomst VSG was weer verhelderend.

Zaterdag 5 oktober 2019

Op zaterdag 5 oktober werd in Schaarsbergen weer de jaarlijkse bijeenkomst gehouden van de VSG (Verenigde Stichtingen Gambia). Deze dag is een platform voor de verschillende vrijwilligersorganisaties die in Gambia werkaam zijn. Aanwezig waren ook de ambassadeur voor o.a. Nederland, Mrs. Teneng Mba Jaiteh, vertegenwoordigers van Wilde Ganzen en een onderzoeker van de Radboud Universiteit (Sara Kinsbergen). In de ochtend kwamen een aantal VSG leden aan het woord en werd in verschillende sectorgerichte groepen gediscussieert. Na de lunch spraken de ambassadeur,  was er een presentatie door Sara Kinsbergen van de Radboud Universiteit en waren er 3 workshops waaraan we hebben deelgenomen. Omdat we met 4 personen aanwezig waren hebben we veel gezien en gehoord.  Het was een leerzame dag waarbij er veel vragen kwamen voor onze stichting m.b.t. onze manier van werken.

Sara Kinsbergen van de Radboud Universiteit

Ambassadeur Gambia Mrs.Teneng Mba Jaiteh