Er zijn 600 sinaasappelboompjes gepland in GALDEP.

Zondag 13 augustus 2023.

Vandaag zijn er 600 stekken van sinaasappelboompjes gepland in de GALDEP tuin en hiermee krijgt de omvorming van deze tuin duidelijk vorm. Zie ook ” lopende projecten “.

Nieuwsbrief nr. 45 staat nu online.

Maandag 7 augustus 2023.

Na hun verblijf eind juni is het technisch team weer terug op vaderlandse bodem. Onze nieuwe techneut Toon Zondag heeft zijn ervaringen en belevenissen opgeschreven in deze nieuwsbrief. We wensen u veel leesplezier.

Technische ploeg in Somita voor pelletproduktie.

Maandag 26 juni 2023

Nadat de elektrische pellet pers werd verstuurd naar Gambia en daar inmiddels is aangekomen, vertrok ook onze technische ploeg naar Somita om de productie van pellets op gang te krijgen. Eric, Ton, Hans en Toon zijn een week in Somita geweest en kwamen terug met een rugzak vol ervaringen en nieuwe ideeen. Kijk voor verdere informatie onder de ” lopende projecten ” en lees zeker even ” nieuwsbrief 45 “.

De 1e prijs van Wilde Ganzen voor een prachtig project.

Zaterdag 11 maart 2023

Enige tijd geleden schreef Wilde Ganzen een challenge uit waarin NGO’s zoals die van ons een project dat in de steigers stond konden beschrijven en de beste projecten konden een prijs winnen. Belangrijk was dat het project vanuit de community kwam en ook gedragen zou worden door deze community.  Participatie was en is zeer belangrijk ! Onze voorzitter Eric schreef een projectplan voor de GALDEP tuin (zie info via de homepage) en dit kwam perfect overeen met de uitgangspunten van Wilde Ganzen. Tijdens de Wilde Ganzendag 2023 in Amersfoort mocht Eric tijdens een pitch van slechts 3 minuten zijn project toelichten. Kort en krachtig moest het dus zijn. Daarna nog enkele vragen van de jury en dan afwachten. Aan het einde van de dag waar we zeer interessante workshops hebben bezocht kwam de uitslag. De 3e prijs was voor een stichting met projecten in Guatamala, de 2e prijs ging naar een stichting met projecten in het zeer arme zuiden van Marokko en de 1e prijs ging naar de VDC (Village Development Committee ) en onze stichting waarbij de jury de participatie van ons dorp zeer waardeerde. Eric mocht een cheque van Euro 10.000,00 in ontvangst nemen. Een topdag, Wilde Ganzen bedankt !!

 

Wisseling van secretaris, Rene van Steen stopt na 16 jaar.

6 maart 2023

In de jaarvergadering van 20 januari 2023 gaf onze secretaris Rene van Steen aan dat hij na 16 jaar het bestuur van de stichting zal gaan verlaten. In deze jaren was hij altijd een steun en toeverlaat voor het bestuur en hij ging vele malen mee naar ons dorp Somita in Gambia. Verschillende omstandigheden zorgen er voor dat hij niet meer actief kan deelnemen maar hij blijft zeer zeker betrokken bij onze stichting. We willen hem bedanken voor heel veel jaren van grote collegialiteit, vriendschap en inzet. We zullen je missen in het bestuur maar weten dat we altijd op je terug kunnen vallen.

Inmiddels is er ook een opvolger, op 27 februari 2023 werd onze nieuwe secretaris Frank Lamers welkom geheten in ons bestuur.

                  
Rene van Steen                                                                     Frank Lamers

Pellets zijn van prima kwaliteit.

Maandag 6 maart 2023

Eindelijk worden er pellets van uitstekende kwaliteit geproduceerd met een nieuwe elektrische pelletpers. Kijk voor informatie onder PROJECTEN en ga naar MIMI MOTO en PELLET PRESS PROJECT. Scroll helemaal naar beneden voor de laatste update. Op de foto pellets van organisch materiaal zoals onkruid en bladeren.

Jaarverslag 2022 staat op de website.

Donderdag 9 februari 2023

Op vrijdag 20 januari j.l. werd door het bestuur de jaarvergadering gehouden over 2022. De jaarcijfers werden goedgekeurd en kunt u nu ook bekijken op deze website. Ga naar FINANCIEEL > JAARVERSLAGEN en klik jaarverslagen aan. We willen nogmaals alle donateurs heel hartelijk bedanken voor hun gulle gaven t.b.v. onze projecten en de bevolking van Somita in Gabmbia.

Heel fijne feestdagen en een gelukkig 2023 !!

Zaterdag 24 december 2022

Namens bestuur, medewerkers en de inwoners van Somita in Gambia wensen we iedereen heel fijne Kerstdagen en een gelukkig n vooral gezond 2023 waarin we weer heel veel kunnen en mogen doen in ons dorp in Gambia.

Nieuwsbrief 43 staat online.

Maandag 12 december 2022

Nieuwsbrief 43 staat online met hierin een verhaal van onze voorzitter en een reisverslag van Willemien Janssen, zij was dit jaar een mede reizende naar Gambia en in het speciaal Somita. Inmiddels is ook zij vriend van ons dorp en onder de indruk van het land en zijn bewoners.

Zeer enthousiaste groep is terug vanuit Somita.

Zondag 3 december 2022

Van 9 t/m 23 november is er weer een groep naar Somita geweest onder aanvoering van onze voorzitter en zijn echtgenote. Er is heel veel gedaan en besproken, Eric komt hier zeker binnenkort in een nieuwsbrief op terug. Iedereen was dol enthousiast toen men terug was en ik wil u het onderstaande persoonlijke bericht van Frank Lamers (hij was er voor de 1e maal) niet onthouden. Vooral in deze tijden is het een mooie gedachte.

In deze donkere tijden (oorlogen, financiële problemen, achteruitgang milieu, en zo verder) hebben we allemaal behoefte aan positief nieuws. Zeker rondom deze Kerstperiode. Ik heb goed nieuws. En vanuit dichtbij ook nog. Vaak weet je het niet maar ook in ons Milsbeek en Gennep zijn mensen actief die de wereld wat mooier willen maken. Zo maar, onopvallend aanwezig. Zo is daar Dawda Stichting Gambia. Met de wortels in Milsbeek/Gennep. Al ongeveer 15 jaar geleden is het dat deze stichting is opgericht met als doel om mensen in een, vrij willekeurig, dorp in Gambia te helpen. Gambia is het kleinste en tevens armste land in Afrika. Die mensen kunnen wel wat hulp gebruiken.
Op uitnodiging van deze hulporganisatie heb ik een week in dit land doorgebracht en heb daar met eigen ogen mogen ervaren hoe daar te werk gegaan wordt. Ik verbleef ( met 2 mede Nederlanders) zo’n 150 kilometer landinwaarts, ver van de stad, echt in het binnenland, waar blanke mensen zelden komen. We woonden in een huisje tussen de plaatselijke bevolking (want hotels zijn er daar niet)  en leefden een week het leven zoveel mogelijk zoals ze dat daar ook doen. Met een beperkt menu ( geen vis, vlees, zuivel, groenten, snoep/chips, koffie  of alcohol) met rijst en brood. In Gambia is momenteel geen honger. Er is net genoeg eten om te leven. Ze zeggen dat ze werken van “ hand to mouth”, dus alles wat ze vandaag verdienen is nodig om eten van te kopen. Kleine reserve voor in de regentijd als er niet gewerkt kan worden en voor kleding, maar dan is het ook echt op. Er is dus geen geld om iets te kopen voor ontspanning, om te wonen, voor vervoer, of om iets te ondernemen. Want om iets op te starten, hoe klein ook, zul je eerst moeten investeren. De kosten gaan altijd voor de baten. En geld om die kosten op te brengen is er niet.
En daar komt onze stichting in beeld: nadat er 67 (!) watertappunten in het dorp aangelegd zijn is de focus gelegd op het op touw zetten van diverse projecten. Het principe is dat het VDC (village development committee) met plannen en ideeën komt uit de bevolking waarvan ze graag zouden zien dat die opgestart kunnen worden. Als de kosten in beeld gebracht zijn en er een soort business plan is opgesteld, financiert onze stichting het plan. Denk aan het opzetten van een kippen-farm, een sinaasappelboomgaard, faciliteren van een bescheiden ziekenhuisje, ervoor zorgen dat de ambulance blijft rijden, bijspringen bij projecten op scholen etc. Maar ook het opzetten van markthal zodat er niets meer langs de weg in stof en zon verkocht hoeft te worden en zelfs een micro-kredieten bank is er opgezet. Hier worden kredieten verstrekt tot ongeveer 80  Euro. Veel geld in Somita, Gambia.
In dat kader is er een nieuw project gestart gedurende mijn verblijf daar: het cash-project. Er zijn 3 vrouwen-organisaties in het dorp die grote groepen vrouwen vertegenwoordigen. Zij krijgen voor Gambiaanse begrippen een fiks bedrag dat ze naar eigen inzicht mogen besteden, met als enige ‘randvoorwaarde’ om er zelf beter van te worden. Hoe, op welke manier, dat mogen ze zelf bepalen. Ik heb mogen zien wat relatief kleine investeringen doen met een dorp, met een bevolking. Zonder ze iets op te leggen, zonder ze naar Europees voorbeeld te veranderen, maar alleen eigen ideeën, eigen inzet en eigen controle door het VDC. Als ik zie hoe dankbaar die mensen zijn, hoe gastvrij, hoe enthousiast om met onze steun projecten te ontwikkelen, dan weet ik dat er veel mensen met een klein bedrag echt vooruit geholpen kunnen worden. Want let op: het is geen ontwikkelingshulp, ze hoeven echt niet ontwikkeld te worden daar, maar ze hebben hulp nodig bij het opstarten van eigen initiatieven. En dat is wat de stichting doet.
Geïnteresseerd: Dawda Stichting Gambia (https://www.dawdasg.nl) , elke hulp (financieel of in een andere vorm) is welkom . Dus mocht u ideeën hebben om de stichting te steunen, toernooien, fancy fairs of elke andere vorm van support …. wij denken graag met u mee !
Om deze donkere dagen toch goed door te komen mijn tip: wellicht begint de verbetering van de wereld bij u in de straat ! Zonder het te weten. Er zijn altijd (al lijken ze vaak niet aanwezig te zijn) mensen die zich het lot van de wereld aantrekken en er ook daadwerkelijk iets aan willen doen. En u kunt daarbij helpen.
Toch fijn om te weten.

  Frank in full action, dansend met de vrouwengroepen.