Eric en Wilfried waren in november in Somita.

Zaterdag 16 december 2023

Eric en zijn oude schoolvriend Wilfried hebben in november een bezoek gebracht aan Gambia en Somita. Wilfrieds ervaringen leest in Nieuwsbrief nr. 46. Het Cashproject stond vaak op de agenda en ook de Mimi Moto Cookstove werd frequent ter sprake gebracht en gedemonstreerd. De GALDEP tuin werd bezocht en de week was eigenlijk te kort om alle oude- en nieuwe projecten te bezoeken. Wilfried kijkt terug om een prachtige ervaring.

Onze Kerst- en Nieuwjaarswens 2023.

Maandag 11 december 2023

Er is bijna weer een jaar voorbij. Het is snel gegaan met heel veel ellende in de wereld waarin wij gezamenlijk mogen wonen. Het is onze wens dat er in het volgende jaar meer verdraagzaamheid mag zijn en dat oorlogen kunnen worden beëindigd. Ook moeder aarde moet rust krijgen en we zullen gezamenlijk moeten werken aan het milieu en de natuur.

Het bestuur, vrijwilligers en de vrienden uit Somita wensen u allen vredige en liefdevolle feestdagen. 

Nieuwsbrief nr. 46 is online.

Zondag 10 december 2023

Na het bezoek van Eric en een gast aan Somita in november is er weer een Nieuwsbrief ( nr. 46 ) gemaakt door Eric met daarin ook een ervaringsbericht van schoolvriend Wilfried. We blijven u met deze Nieuwsbrief op de hoogte houden van de ontwikkelingen in ons dorp Somita en het dorp Tumani Tenda. Veel leesplezier.

Er zijn 600 sinaasappelboompjes gepland in GALDEP.

Zondag 13 augustus 2023.

Vandaag zijn er 600 stekken van sinaasappelboompjes gepland in de GALDEP tuin en hiermee krijgt de omvorming van deze tuin duidelijk vorm. Zie ook ” lopende projecten “.

Nieuwsbrief nr. 45 staat nu online.

Maandag 7 augustus 2023.

Na hun verblijf eind juni is het technisch team weer terug op vaderlandse bodem. Onze nieuwe techneut Toon Zondag heeft zijn ervaringen en belevenissen opgeschreven in deze nieuwsbrief. We wensen u veel leesplezier.

Technische ploeg in Somita voor pelletproduktie.

Maandag 26 juni 2023

Nadat de elektrische pellet pers werd verstuurd naar Gambia en daar inmiddels is aangekomen, vertrok ook onze technische ploeg naar Somita om de productie van pellets op gang te krijgen. Eric, Ton, Hans en Toon zijn een week in Somita geweest en kwamen terug met een rugzak vol ervaringen en nieuwe ideeen. Kijk voor verdere informatie onder de ” lopende projecten ” en lees zeker even ” nieuwsbrief 45 “.

De 1e prijs van Wilde Ganzen voor een prachtig project.

Zaterdag 11 maart 2023

Enige tijd geleden schreef Wilde Ganzen een challenge uit waarin NGO’s zoals die van ons een project dat in de steigers stond konden beschrijven en de beste projecten konden een prijs winnen. Belangrijk was dat het project vanuit de community kwam en ook gedragen zou worden door deze community.  Participatie was en is zeer belangrijk ! Onze voorzitter Eric schreef een projectplan voor de GALDEP tuin (zie info via de homepage) en dit kwam perfect overeen met de uitgangspunten van Wilde Ganzen. Tijdens de Wilde Ganzendag 2023 in Amersfoort mocht Eric tijdens een pitch van slechts 3 minuten zijn project toelichten. Kort en krachtig moest het dus zijn. Daarna nog enkele vragen van de jury en dan afwachten. Aan het einde van de dag waar we zeer interessante workshops hebben bezocht kwam de uitslag. De 3e prijs was voor een stichting met projecten in Guatamala, de 2e prijs ging naar een stichting met projecten in het zeer arme zuiden van Marokko en de 1e prijs ging naar de VDC (Village Development Committee ) en onze stichting waarbij de jury de participatie van ons dorp zeer waardeerde. Eric mocht een cheque van Euro 10.000,00 in ontvangst nemen. Een topdag, Wilde Ganzen bedankt !!

 

Wisseling van secretaris, Rene van Steen stopt na 16 jaar.

6 maart 2023

In de jaarvergadering van 20 januari 2023 gaf onze secretaris Rene van Steen aan dat hij na 16 jaar het bestuur van de stichting zal gaan verlaten. In deze jaren was hij altijd een steun en toeverlaat voor het bestuur en hij ging vele malen mee naar ons dorp Somita in Gambia. Verschillende omstandigheden zorgen er voor dat hij niet meer actief kan deelnemen maar hij blijft zeer zeker betrokken bij onze stichting. We willen hem bedanken voor heel veel jaren van grote collegialiteit, vriendschap en inzet. We zullen je missen in het bestuur maar weten dat we altijd op je terug kunnen vallen.

Inmiddels is er ook een opvolger, op 27 februari 2023 werd onze nieuwe secretaris Frank Lamers welkom geheten in ons bestuur.

                  
Rene van Steen                                                                     Frank Lamers

Pellets zijn van prima kwaliteit.

Maandag 6 maart 2023

Eindelijk worden er pellets van uitstekende kwaliteit geproduceerd met een nieuwe elektrische pelletpers. Kijk voor informatie onder PROJECTEN en ga naar MIMI MOTO en PELLET PRESS PROJECT. Scroll helemaal naar beneden voor de laatste update. Op de foto pellets van organisch materiaal zoals onkruid en bladeren.

Jaarverslag 2022 staat op de website.

Donderdag 9 februari 2023

Op vrijdag 20 januari j.l. werd door het bestuur de jaarvergadering gehouden over 2022. De jaarcijfers werden goedgekeurd en kunt u nu ook bekijken op deze website. Ga naar FINANCIEEL > JAARVERSLAGEN en klik jaarverslagen aan. We willen nogmaals alle donateurs heel hartelijk bedanken voor hun gulle gaven t.b.v. onze projecten en de bevolking van Somita in Gabmbia.