ORGANISATIE SOMITA

Gambia is verdeeld in 5 regio's die ieder hun eigen Gouverneur hebben. Deze Gouverneurs vallen rechtstreeks onder de president. 

Somita ligt in de "West Coast Region ".

National Assembly Member (NAM) Mr. Sunkury Badjie is vriend en gesprekspartner van onze stichting. 

De Gouverneur van de Gambiaanse West Coast Region is Mr. Bakary K. Sanyang. Ook hij is een gesprekspartner van DSG.

De "chief" van 6 dorpen in district Foni Brefet, Mr. Junkung Camara.

 

 

Er zijn in de West Coast Region 9 districten en Somita ligt in " Foni Brefet ". 

Somita is verdeeld in 3 wijken, Mousuba Kafo, Teema Suu en Jarra Kafo. In deze laatste wijk is ons dorp gelegen. 

De Alkalo van het dorp, Mr. Karafanding Badjie.

De Imam van het dorp, Mr. Siaka Sanyang. 

Mrs. Marie Sanyang was de president van de vrouwen. Helaas is ze in 2019 overleden en wordt er gezocht naar een nieuwe president.

Het dorp wordt bestuurd door het VDC. Dit is de Village Development Committee. Elke 3 jaar wordt het VDC gekozen door de inwoners van Somita uit hun midden. Het VDC bestaat uit 16 leden die ook weer in verschillende commissies zitting nemen. De belangrijkste commissies zijn: Forest en environment committee (bos en milieu), Markethal committee, School committee, Water committee en Health committee (o.a. ziekenhuis en ambulance). Daarnaast zijn er nog vele subcommissies. Het VDC stelt elke 3 jaar een Strategic Development Plan (SDP) samen met de plannen voor de komende jaren. Dit gaat in goede samenwerking met alle groepen in de gemeenschap zoals de mannen, de vrouwen en de jeugd. Onze stichting is ook nauw betrokken bij de realisering van dit plan.

De Alkalo is eigenlijk een soort burgemeester van het dorp. Deze functie gaat over van vader op zoon of een broer. Uiteraard wanneer deze volgens de ouderen van het dorp geschikt zijn. Wanneer je jezelf wil gaan vestigen in het dorp dan ga je eerst naar hem voor toestemming, hij geeft stukjes land uit en wanneer er kleine geschillen zijn dan zal hij proberen te bemiddelen en een bindende uitspraak doen. Bij beslissingen in het dorp zal altijd de mening van de Alkalo worden gevraagd.

De Imam is de geestelijk leider van het dorp. Ook hij is, evenals alle ouderen van het dorp, betrokken als  adviseur bij beslissingen van het dorp.

De president van de vrouwen spreekt namens alle vrouwengroepen in het dorp. Iedere wijk heeft zijn eigen vrouwengroep die zich onderscheidt door de kleding waarin wordt gedanst.

1e Voorzitter, Mr. Alieu Sanyang.

2e Voorzitter, Mrs. Amie Sanyang. 

1e Secretaris, Mr. Omar Sanyang.

2e Secretaris, Mr. Manlafi Jassey.

Treasurer, Mr. Fabakary Sanyang. 

Controller, Mr. Denani Jarju. 

Social worker van Fooni Ding Ding Federation (Part of Child Fund USA) Mr. Edi Bah.

Social worker van de overheid, Mr. Seedy Sey.