S.V.C.U. Somita Village Credit Union

Ebrima Jarju en Seedy Drammeh

Oude kantoor in het gebouw van de beoogde oogkliniek

Tegenwoordig kan men terecht bij de VISACA Bank

In november 2011 zijn we gestart met een microkredieten bank in Somita. Er is een bedrag van Euro 5.000,00 overgeboekt naar de S.V.C.U. (Somita Village Credit Union) dat we in dat jaar geheel hebben afgeschreven. Uiteraard zijn er in eerste instantie enkele medewerkers opgeleid t.b.v. het beheer van deze microkredieten bank. We hebben ze geleerd dat de aanvrager van een microkrediet (small business) een businessplan zou moeten maken. De beoordeling hiervan is belangrijk, er  moeten bijvoorbeeld niet teveel dezelfde winkels komen in een beperkte omgeving. De kredieten zijn niet hoger dan Euro 100,00 en dit is ongeveer Dalasi 5.000,00.

Nu, bijna 10 jaar later, is het saldo nog bijna geheel compleet. Men heeft in die tijd zo'n 1000 leningen afgesloten en deze werden bijna altijd keurig terug betaald. De leners die moeite hebben met terug betalen (bijv. boeren waarvan de oogst is mislukt) krijgen meer tijd om hun lening af te lossen. Uiteindelijk worden de leningen bijna altijd geheel afgelost ! De rente van deze leningen wordt jaarlijks naar het VDC geboekt en  gebruikt t.b.v. andere projecten en ondersteuning van armere gezinnen bij bijv. kliniekbezoek.

In eerste instantie was de S.V.C.U. gevestigd in het gebouw waar ooit de oogkliniek zou moeten komen, tegenwoordig kan men terecht in het gebouw van de VISACA Bank. Ebrima Jarju en Seedy Drammeh volgen op dit moment vervolgopleidingen in boekhouden die door onze stichting worden betaald. Zij runnen de S.V.C.U. en we gaan er ook van uit dat zij t.z.t. een inkomen gaan ontvangen na afronding van hun opleidingen. Begin 2020 is er meer duidelijk over de uitslag van hun examen.

Men is bezig met een aanvraag voor een microkrediet.