S.V.C.U. Somita Village Credit Union

De beheerder Solo en Seedy

Oude kantoor in het gebouw van de beoogde oogkliniek

Tegenwoordig kan men terecht bij de VISACA Bank

In november 2011 zijn we gestart met een microkredieten bank in Somita. Er is een bedrag van Euro 5.000,00 overgeboekt naar de S.V.C.U. (Somita Village Credit Union) dat we in dat jaar geheel hebben afgeschreven. Uiteraard zijn er in eerste instantie enkele medewerkers opgeleid t.b.v. het beheer van deze microkredieten bank. We hebben ze geleerd dat de aanvrager van een microkrediet (small business) een businessplan zou moeten maken. De beoordeling hiervan is belangrijk, er  moeten bijvoorbeeld niet teveel dezelfde winkels komen in een beperkte omgeving. De kredieten zijn niet hoger dan Euro 100,00 en dit is ongeveer Dalasi 5.000,00.

Nu, bijna 10 jaar later, is het saldo nog bijna geheel compleet. Men heeft in die tijd zo'n 1000 leningen afgesloten en deze werden bijna altijd keurig terug betaald. De leners die moeite hebben met terug betalen (bijv. boeren waarvan de oogst is mislukt) krijgen meer tijd om hun lening af te lossen. Uiteindelijk worden de leningen bijna altijd geheel afgelost ! De rente van deze leningen wordt jaarlijks naar het VDC geboekt en  gebruikt t.b.v. andere projecten, zo werd bijv. voor 150 kinderen de school-fee betaald. Ook werden arme gezinnen gesteund bij bijv. kliniekbezoek en werden medicijnen voor de lokale kliniek hieruit betaald.

Het doel van de microkredieten bank was in eerste instantie natuurlijk het verstrekken van leningen maar moest ook een eerste stap zijn naar sparen. Wanneer men geen rente meer betaalt omdat de lening is afgelost kan dit bedrag worden gespaard voor toekomstige investeringen of aankopen. Dit sparen wordt gedaan bij de VISACA (Village Saving en Credit Association). In 2012 hadden zij nog geen rekeninghouders en inmiddels lopen er 900 spaarrekeningen bij deze organisatie.

In eerste instantie was de S.V.C.U. gevestigd in het gebouw waar ooit de oogkliniek zou moeten komen, tegenwoordig kan men terecht in het gebouw van de VISACA Bank. Solo en Seedy zijn op dit moment de beheerders. Inmiddels is 75% van het ingebrachte kapitaal niet meer nodig en dit is overgeboekt naar de Community Shop.

Men is bezig met een aanvraag voor een microkrediet.