BIJENPROJECT MET WATERVOORZIENING VROUWENTUIN

Het bijenproject is eindelijk van start gegaan in Somita. De totale kosten voor het BeeCause project, een nieuwe waterinstallatie voor de tuin waar de bijen komen en een goede omheining bedrag zo'n Euro 24.000,00. De financiering is helemaal rond en bestaat uit bijdragen van onze stichting, een grote anonieme sponsor, het VDC en een microkrediet dat is verstrekt aan het VDC. De eerste fase bestaat uit de selectie van de juiste mensen en de opleiding van deze groep. Ondertussen is onze aannemer Omar met zijn mensen bezig aan de waterinstallatie en de omheining. Op dit moment is er een slechte put waaruit men met de hand en een fietswiel water moet halen. Deze zal worden vervangen door een put met een pomp die wordt aangedreven door zonnepanelen. Hieronder de plaats waar dit bijenproject zal worden gerealiseerd.

Somita, 2 september 2019 .....

Enkele dagen geleden is men begonnen met de selectie van de deelnemers, in het Somita Community Centre werd door de medewerkers van BeeCause een uitleg gegeven over de projectaanpak. Hieronder enkele foto's daarvan.

Somita, 25 oktober 2019 .....

Men is gestart met de cursus en de cursisten moeten er hard voor werken. Ze moeten zelf bijenverblijven etc. maken zoals op bijgevoegde foto's is te zien. Ook krijgt men uitleg over de opbouw van een bijenvolk en de manier waarop zo'n volk moet worden beheerd.

Lamin Village, 4 november 2019 .....

Vandaag bezoeken we de BeeCause beefarm in Lamin Village. Dit is de basis van deze organisatie die wordt geleid door Gibbeh Bah. Tijdens een uitgebreide rondleiding krijgen we informatie over de opzet van een dergelijk project dat nu ook in Somita draait. Hier heeft men al vele bijenvolken en er wordt veel was en honing geproduceerd. Ter plekke kunnen we verschillende produkten zoals honing, zeep, huidcreme etc. kopen. Men is zeer enthousiast over de wijze waarop het geheel in Somita wordt opgepakt, de commissie die een en ander moet uitvoeren is zeer gemotiveerd volgens de mensen van BeeCause.

 

Somita, 10 november 2019 .....

Het is nu tijd om zelf aan de slag te gaan. De "vangkorven" zijn inmiddels gemaakt en moeten nu in de bomen bij de vrouwentuin worden opgehangen. De bedoeling is dat er koninginnen naar binnen gaan die worden gevolgd door een bijenvolk. Wanneer de bijen zich hebben gesettled kan het gehele volk worden overgezet naar een grotere bijenkorf. Zo zullen er hopelijk verschillende volken worden gevangen. Uiteraard moet men wel voorzichtig zijn omdat de Gambiaanse bijen en stuk aggressiever zijn dan de bijen in bijv. Nederland. Men gaat bij voorkeur 's-avonds wanneer het donker wordt aan de slag met deze bijen. Op de eerste foto ziet u onze voorzitter in volledig imkertenue.

Somita, 5 april 2021 .....

Inmiddels zijn via de vangkorven diverse bijenkolonies gevangen en overgebracht naar de korven op het terrein van de vrouwentuin. Hier is ook de watervoorziening inmiddels helemaal op orde. Ook voor de bijen is water belangrijk. Na vele weken is men nu de eerste oogst aan het binnenhalen en de commissie is druk bezig met het slingeren en zuiveren van de honing en het verpakken in  flesjes t.b.v. de verkoop. Hetgeen begon met een cursus heeft er uiteindelijk toe geleid dat er nu bijenvolken zijn in Somita die zorgen voor aanvullende voedingsstoffen en produkten om te verkopen. Er is een commissie die steeds meer kennis krijgt over het houden van bijen.