MIMI MOTO EN PELLET PRESS PROJECT

De Mimi Moto Cookstove welke wordt geleverd met een ingebouwde accu, grote- en kleine branderkamer, solarpaneel, bekabeling incl. USB aansluiting, grote- en kleine lamp en een vlamspreider waardoor verschillende maten pannen kunnen worden gebruikt. De prijs bedraagt Dalasi 5.400,00.

Onze stichting heeft 120 Cookstoves aangeschaft welke allereerst bij de armsten van het dorp worden geplaatst. Ze krijgen een micro krediet met een looptijd van 18 maanden waardoor er elke maand Dalasi 300,00 verschuldigd is. Wanneer men gedurende 15 maanden keurig betaalt dan worden de laatste termijnen kwijt gescholden. Hierdoor betaalt men uiteindelijk Dalasi 4.500,00 hetgeen in Euro's rond Euro 80,00 is. Reserveonderdelen zijn in Somita voorhanden.

 

De Pellet Press Machine is samen met de VDC (Village Develoment Committee) aangeschaft. Het VDC heeft van onze stichting een Micro krediet gekregen dat in de komende jaren zal worden afgelost uit de exploitatie van deze machine. Met deze machine kan men  "pellets" maken die als brandstof dienen voor de Mimi Moto Cookstoves. Hierdoor zal de houtkap hopelijk drastig afnemen omdat men als brandstof voornamelijk pindadoppen zal gebruiken die in ruime mate voorhanden zijn. Hieronder zijn de vrouwen aan het werk op deze uitgestrekte velden met lege pindadoppen. De pinda's worden uitgeperst voor hun olie.

Gelukkig werkt de Gambiaanse overheid mee, ook zij beseffen dat gezondheid, milieu en ontbossing belangrijke onderwerpen zijn. Op deze pagina ook een uitleg van de Mimi Moto organisatie met betrekking tot de consequenties van het gebruik van dit apparaat met de pellets.

Uitgestrekte velden met pindadoppen, overschot van de olieproduktie

Eerste pindadoppen worden gelost t.b.v. de Pellet Press in Somita juni 2019