Omar Sanyang en O.B. Engineering & Construction Company

Gedurende de eerste jaren van onze stichting in Somita kwamen we via Dawda in contact met Omar. Hij was al vroeg wees geworden, zijn vader en moeder overleden aan malaria. Hij woonde bij zijn tante en het was duidelijk dat er weinig ontplooiingsmogelijkheden waren. Hij volgde ons de hele dag waar we ook gingen en bleef maar vragen stellen, alles had zijn interesse. Al snel hadden we door dat het een pientere knaap was en samen met Dawda hebben we ervoor gezorgd dat hij naar school kon en daarna naar de universiteit waar hij uiteindelijk afstudeerde als bouwkundige. Een geweldige prestatie van deze jonge Gambiaan waarmee we wel de afspraak hebben gemaakt dat hij voorlopig zijn kennis en vaardigheden in zijn dorp Somita zou blijven inzetten. 
Omar begon heel voorzichtig met kleine projecten maar groeide snel door. Ook onze partner MRC-Holland Foundation en de Nederlandse consul in Gambia hadden al snel door dat onze Omar wel iets in zijn mars had. MRC-Holland Foundation bouwt door heel Gambia scholen en al snel kreeg Omar bouwopdrachten van deze stichting. Dit was het begin van verdere groei en zijn bedrijf O.B. Engineering &  Construction Company werd opgericht. Er werden vanuit zijn dorp een aantal dorpsgenoten aangetrokken als werknemer en onze stichting kreeg in februari 2016 de eerste aanvraag voor een micro krediet t.b.v. de aankoop van een vrachtwagentje. 

Onze voorzitter ging op zoek en kocht, het eerste micro krediet werd verstrekt en de auto werd vanuit Antwerpen verscheept naar Gambia. Binnen de kortste keren werd het micro krediet afgelost en er volgden nog twee prachtige vrachtwagens die op de Nederlandse markt voor Omar werden gekocht en ook weer werden verscheept via Antwerpen. Ook deze micro kredieten werden keurig door Omar afgelost. 
Het bedrijf van Omar groeide, mensen werden opgeleid binnen het bedrijf en inmiddels werken er zo’n 125 Gambianen in het bedrijf van Omar waarvoor hij werkgever is en die hun salaris in dit bedrijf verdienen. Omar bleek een zeer betrouwbare partner en vooral een zeer sociaal werkgever met een groot empathisch vermogen. De Dawda Stichting Gambia doet graag zaken met hem en er is een grote vriendschap ontstaan !

In 2021 is Omar een professionele bakkerij begonnen waarin op dit moment meer dan 3000 broden per dag worden gebakken. Ook hier werken weer veel Gambianen, verdienen er hun inkomen en kunnen zo zorgen voor hun gezinnen. Inmiddels worden de broden met autootjes naar de omliggende dorpen gebracht. Goed brood voor een hele schappelijke prijs. De bakkers worden opgeleid in de bakkerij van Omar en zullen wanneer de opleiding is afgerond verderop in het land hun eigen bakkerijen openen. De opzet van dit nieuwe bedrijf is helemaal met eigen kapitaal gedaan. Omar is een succesvol ondernemer geworden die heel veel voor zijn dorp Somita doet.